top of page

4.5.2022 Svátek sv. Floriána

Letos to bude již 1716 let od smrti sv. Floriána, který se stal patronem všech hasičů, kominíků, hrnčířů, pekařů a zedníků. Je patronem proti požárům a vodě.


 

Svatý Florián, vysloužilý velitel pluku římských legií se dostal do žaláře za pokus osvobodit 40 uvězněných křesťanů. Když odmítl požadavek svého nadřízeného, aby obětoval bohům a odmítl dále i odpřisáhnout zapření víry, byl krutě mučen. Nakonec mu dne 4. května 304 n. l. pověsili na krk mlýnský kámen a svrhli ho do řeky Ennsu. Florianovo mrtvé tělo bylo vyplaveno na skálu a tam ho hlídal orel, aby ho nemohli pohané zhanobit. Vodou byl usmrcen, proto se stal patronem proti nebezpečí vody. Jelikož voda hasí oheň, stal se též hlavním patronem proti nebezpečí ohně. Mučedník z Lorchu v Horním Rakousku je světcem Bavoráků i Rakušáků, Čechů i Maďarů. Hasiči se nazývají Floriánovými učedníky.


Ve středověku se pevně věřilo, že nepatrné kousky z ostatků sv. Floriána uchrání města před zničujícími požáry. Za tímto účelem byl pořízen relikviář i v dnešním Havlíčkově Brodě. Jako zajímavé zaklínadlo proti ohni, ovšem trošku egoistické, lze zmínit následující pořekadlo: “Svatý Florián, s vědrem vody pán, nám k ochraně dán - ušetři můj dům, zapal jiný krám”. Florián je vzýván i při nebezpečí požáru ve světě i v přeneseném slova smyslu, což ukazuje další pořekadlo: “Kde pálí ohně žár a vzrůstá hřích a svár, pomocník je nám dán, svatý Florián”.

Sošku tohoto patrona jsme obdrželi od obce Mukařov na oslavách v loňském roce 2021 a tak doufejme, že i nás tento patron bude pečlivě chránit..





24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

12.4.2024 - Stáž na HZS Říčany

V sobotu 13. dubna jsme se s družstvem zúčastnili stáže na stanici profesionálních hasičů v Říčanech. Mimo prožití společného dnes, teoretické přípravy i praktického výcviku jsme s profesionály absolv

20.12.2023 PF 2024

Krásné prožití vánočních svátků, hodně zdraví štěstí a úspěchů v novém roce přejí hasiči z Mukařova.

bottom of page